Over ons
Inleiding
Vereniging Moskee Fath te Den Haag, is een religieuze instelling die op 23-12-1988 is opgericht door de Marokkaanse gemeenschap van Den Haag. Het doel van de oprichters was om een gebedsruimte op te zetten waar de moslims gezamenlijk het gebed konden verrichten en bij elkaar komen. Sinds de oprichting was er sprake van een eigen pand op de Wouwermanstraat 59, in het hart van de Schilderswijk. Tijdens de oprichting was het doel om de Marokkaanse gemeenschap in Den Haag, voornamelijk bewoners van Schilderswijk te voorzien van een gezamenlijke gebedsruimte. De huidige bezoekers van de moskee zijn overwegend Nederlanders van Marokkaanse komaf. In toenemende mate wordt de moskee ook bezocht door moslims van niet-Marokkaanse afkomst. Wij hebben vernomen dat de diversiteit in de afgelopen jaren sterk is toegenomen.
Geschiedenis
Sinds de oprichting in 1988 wisten steeds meer mensen hun weg te vinden naar moskee Fath, waardoor het aantal vaste moskee bezoekers sterk is toegenomen. Hierdoor zagen de moskee bezoekers zich genoodzaakt om de moskee uit te breiden. Al snel werden in de jaren 2004, 2006 en 2010, 3 panden gekocht. De gemeenschap is daardoor groter geworden. Onze moskee heeft meer dan 700 vaste bezoekers/leden van verschillende afkomst en culturen. En werd daardoor een cultureel islamitisch centrum in de wijk.
Brand / uitbreidingsplannen
Het huidige moskeegebouw werd in mei 2021 getroffen door een grote brandschade en voldoet daardoor niet meer aan de behoeftes van de moskeebezoekers. Door gebrek aan ruimte staat de uitvoering van de activiteiten onder druk. Daarom heeft het bestuur besloten om een nieuw multifunctioneel moskeegebouw te realiseren, die meer ruimte biedt dan het huidige gebouw. De bouwvergunning-aanvraag is goedgekeurd door de gemeente Den Haag.
Waar willen we naartoe?
We willen INVESTEREN! Investeren in de volgende generatie moslims. De huidige moskee voldoet niet meer aan de vraag qua bezoekersaantallen, vooral op de vrijdagen en in de Ramadan. We willen in capaciteit uitbreiden om in deze behoeften te kunnen voorzien. De moskee vervult een belangrijke religieuze en sociale buurtfunctie. Vooral het sociale aspect mogen we niet onderschatten. Daarnaast merken we de laatste jaren op dat er steeds meer jongeren op de moskee afkomen. De huidige moskee kan momenteel niet in hun behoeften voorzien. In de toekomst willen we Nederlandstalige lessen en lezingen aanbieden.
Activiteiten in de nieuwbouw moskee
- Dagelijkse gebeden
- Vrijdaggebed
- Les voor kinderen in Arabisch en Koran
- Les voor vrouwen in Arabisch en Koran
- Lessen en lezingen voor Nederlandstalige jongeren
- Dodenwassing- en gebed
- Huiswerkbegeleiding